2012. szeptember 22., szombat

A kávé egészséges?!



Mint a bevezető írásban is utaltam rá, sokáig nem is tartották veszélyesnek az egészségre, sőt gyógyszerként használták. Manapság is azt tartják, hogy „mértékkel fogyasztva”, meg ha nincs magas vérnyomásod, akkor ihatod, nem árt.
No de mit tehet az, aki mondjuk magas vérnyomással küzd, de annyira szereti a kávét, hogy nem szeretne róla lemondani. Valljuk be, sokan vagyunk ilyenek! Reggel fel sem tudunk kelni nélküle, ebéd után elképzelhetetlen dolog nélküle folytatni a napot, sokaknak a cigaretta és a kávé összetartozik és együtt adják a nap fénypontját, de aki nem dohányzik, az is gyakran kikapcsolódásként, egy kis  délutáni szertartás keretein belül szívesen fogyaszt barátaival, vagy családjával, de alkalmanként egyedül is, egy jó feketét.
A mi számunkra hozták létre a ganodermás kávét. Ez a legfinomabb kávé és a pecsétviasz gomba – ganoderma lucidum őrleményének a keveréke. Ezt a gombát, melyet neveznek reishi –nek, illetve lingzhi -nek is, Kínában már évezredek óta használják az egészségre gyakorolt jó hatása miatt.
Csak néhány sor az élettani hatásairól:
(idézet a webbeteg.hu oldalról)
  • a Ganoderma hatóanyagai, az oxigenizált szterolok, gátolják a koleszterin szintézisét, ezáltal a koleszterinszintet csökkentik,
  • epidemiológiai vizsgálatokban bizonyították, hogy a gombát fogyasztók esetében, szignifikánsan kisebb számban fordulnak elő daganatos betegségek,
  • a gomba hatóanyagai serkentik az immunrendszer működését,
  • védőhatást fejt ki oxigénhiányos és reoxigenizációs sérülésekben,
  • bizonyos idegrendszeri folyamatokban gátolja a sejtsérülést (a dopaminerg neuronok degenerációját gátolja).
Fentieken kívül közismert még a vérnyomást kiegyensúlyozó hatása, amit magam is megtapasztaltam az utóbbi időben.
Sok éve magas vérnyomásos lévén 2-féle gyógyszert szedtem rá és van otthon vérnyomás mérőm, hogy bármikor tudjam ellenőrizni. Kimértem többször is, hogy a finom ganodermás kávém elfogyasztását követően, fél óra múlva mérve a vérnyomásom egy „centit” sem emelkedett, utána nem érzem a szokásos heves szívdobogást, ami a kávéfogyasztást szokta kísérni. Ha más előnye nem lenne, már ezért is érdemes volt áttérni erre a fajtára! De 1 hónap után el is hagytam a 2 vérnyomáscsökkentőmből az egyiket. Azóta is rendszeresen mérem, teljesen rendben van :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése