2012. szeptember 22., szombat

Néhány szó a kávéról





 „A kávé az egyik legismertebb növény, a belőle készült ital pedig világszerte a legnépszerűbb élvezeti cikk. A kávé a kávécserje nevű örökzöld növény termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja, az ebből készített kesernyés ízű, élénkítő hatású italt kávénak nevezzük.” (idézet a Wikipediából)
A Coffea nemzetségnek számos tagja ismert, de csak 2 tagjából készítik ezt a közkedvelt italt világszerte. A coffea arabica és a coffea robusta használatos eme nemes célra. Az arabica sokkal jobb minőségű alapanyagot nyújt, de termelése nehéz, lévén a cserje igen kényes, sok törődést, speciális körülményeket igényel. A robusta sokkal könnyebben termeszthető, de kissé gyengébb minőségű a termése. 
 A szüretelést kézzel végzik, hisz csak az érett, piros szemeket lehet felhasználni. Azonnal meg kell kezdeni a feldolgozást, mert nem tárolható. Tisztítás, érlelés, majd szárítás következik. Ezután megint tisztítják, válogatják, végül pörkölik. A pörkölést egyre emelkedő hőfokon kell végezni. Ezután alakul ki a végső minősége.

A 9. – 10. század fordulója környékén egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, vagyis a "quawa" nevű élénkítő növényt orvosságként használta. 1000 körül Avicenna a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja is gyógyszerként használta a kávét. Élénkítő hatása miatt először a 15. században, Jemenben használták, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték. Magyarországon a 17. században vált ismertté, a török hódoltság alatt.

A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre a szívre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A csersav kitágítja az érfalat.  A legújabb kutatások kimutatták az alzheimer-kór, a parkinson-kór, a 2-es típusú diabetes, továbbá májgyulladás és sorvadás előfordulását csökkentő hatását. Tévhitekkel ellentétben a pubertáskori kávéfogyasztás egészséges, sőt ajánlott a központi idegrendszert serkentő hatása miatt. A minőségi éhezésből fakadó csökkenő figyelőkészség hatásait is ellensúlyozza.

Instant kávénak az azonnal oldódó kávét nevezzük, ez ma az egyik legelterjedtebb módja a kávékészítésnek. Sokan kételkednek benne, de valójában az instant kávé 100% kávéból készül, nincsenek benne hozzáadott anyagok. A lefőzött kávét először jéggé fagyasztják, majd speciális, hűtött gépekkel apróra darálják. A szemek egyenesen egy olyan kamrába kerülnek, amelyben a légnyomás a légköri értéknek mindössze néhány ezred része. A vákuumkamrába porlasztott szemcsékből a víz gyakorlatilag folyékonnyá válás nélkül elpárolog, így végeredményül ismét csak egy szilárd, por alakú kávékivonatot kapnak. Ezt a folyamatot fagyasztva szárításnak vagy más néven liofilizálásnak hívják.

A kávé fogyasztásának nagy hagyományai alakultak ki a világ minden táján. Néhol igazi művészetté vált a kávé elkészítése és tálalása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése